Hydrolýza


Hydrolýza je proces, při kterém dochází ke štěpení bílkovin na aminokyseliny a peptidy.  Jednotlivé aminokyseliny jsou velmi důležité pro výživu člověka a bez přísunu aminokyselin ve správném poměru člověk nemůže existovat. Trávení bílkovin z potravy je velice energeticky náročné a je navíc závislé na správné funkci slinivky břišní, žaludku a střev. Problémy se špatným trávením se dnes vyskytují často. Sekrece trávicích enzymů a kyseliny chlorovodíkové klesá s věkem a při chronickém stresu.

Při hydrolýze je v podstatě napodoben proces trávení bílkovin.

Cílem je vyrobit aminokyseliny a peptidy, které jsou následně podávány pacientovi. Přísun těchto živin má vliv na celkovou revitalizaci organizmu a imunitního systému. Na specializovaných klinikách se připravují hydrolyzáty  ze živočišných tkání, kuřecích embryí apod. Jde o nákladný proces a léčbu těmito léky si mohou dovolit jen bohatí lidé.

Dobře připravený "Celozrnný klíčený chleba" je v podstatě rostlinný hydrolyzát, který má pozitivní vliv na zdraví starých a nemocných lidí, velmi vhodný je také pro sportovce a lidi s extrémním pracovním výkonem. Vedle celé palety aminokyselin a vitamínů obsahuje významný zdroj energie – maltózu.

 

Hydrolýza v klíčícím zrnu využívá proteolytické enzymy, které jsou v zrnu přirozeně obsaženy a v průběhu klíčení štěpí bílkoviny, škroby a tuky.

Pro lidi s jakoukoliv citlivostí na lepek je podstatné, že zrno obsahuje enzym proteázu, který dokáže štěpit polymery složené z lineárních řetězů aminokyselin včetně lepku (tím se stává chléb bezlepkovým). Jednotlivé aminokyseliny a peptidy z rozštěpených bílkovin (lepku) je člověk schopen velice efektivně využít, aniž by tyto živiny měli negativní vliv na zažívání a zdravotní stav člověka jako nerozštěpený lepek.




ZPĚT na hlavní stránku


Je to možné, celozrnný klíčený chleba, bezlepková dieta, hydrolýza, mokré mletí, o kvásku, živé zrno, recepty, mlýnky Predátor, mykotoxiny, aflatoxiny