Mykotoxiny, aflatoxiny



Mykotoxiny a aflatoxiny vznikají při napadení zrna plísněmi a některé jsou velmi nebezpečné, rakovinotvorné.

V průmyslovém měřítku se mykotoxiny nedají ze zrna odstranit, proto se zrno testuje na obsah těchto látek a napadené zrno by mělo být vyřazeno, ale praxe je úplně jiná. Mouka velmi často obsahuje mykotoxiny.

Klíčený chleba má v tomto ohledu velkou výhodu. Mokrý technologický postup umožňuje zrno očistit od hub a mykotoxinu.

Postup je velmi jednoduchý.

Zrno dobře namočíme a vodu slijeme, ve sklenici si připravíme antihoubový roztok. Na 1 kg zrna dáme 2 polévkové lžíce octa a 2 polévkové lžíce 3% peroxidu vodíku.  Chvíli necháme reagovat,  potom rozředíme 1dcl vody a nalijeme na zrno. Rukou dobře promícháme a necháme 20min pracovat. Roztok by měl mírně šumět. Po 20 min opakovaně propláchneme a je hotovo. Zrno je vydezinfikované, zbavené spor a toxinu. Následně zrno zalijeme vodou a necháme 24 hod hydratovat.

Upozorňujeme, že je nutné dodržovat koncentraci. Směs octa a peroxidu je tak agresivní, že může poškodit klíčivost zrna.

Tímto ekologickým antihoubovým roztokem můžete pomocí postřikovače likvidovat plíseň kdekoli je potřeba.

 
ZPĚT na hlavní stránku


Je to možné, celozrnný klíčený chleba, bezlepková dieta, hydrolýza, mokré mletí, o kvásku, živé zrno, recepty, mlýnky Predátor, mykotoxiny, aflatoxiny