Tato starověká technologie přípravy chleba využívá mocné síly přírody. Enzymatické procesy probíhající v klíčícím zrnu (hydrolýza) dávají tomuto chlebu úžasnou kombinaci léčivých a výživových vlastností.
Při klíčení dochází k velmi účinné hydrolýze bílkovin, při které je rozštěpen na jednotlivé aminokyseliny i lepek. Aminokyseliny takto vzniklé jsou použity pro výživu organizmu bez dalších destruktivních vlivů na zažívání a zdraví. Zdá se to neuvěřitelně prosté. Opravdu, klíčením se z obyčejného chleba stává pravý boží dar.
Živé zrno se namočí, propláchne a nechá vyklíčit. Následuje mokré mletí, při kterém zůstávají zachovány všechny proteolytické enzymy. Takže proces štěpení lepku pokračuje dál i při kynutí chleba zadělaného kváskem, připraveným také z těsta z klíčeného zrna. Takže v celém procesu přípravy chleba nedochází ke kontaminaci chleba lepkem.
Doufám, že tato informace bude k užitku všem nemocným i zdravým, kteří si chtějí pochutnat na kvalitním voňavém chlebu.
Napsáno 24. 4. 2015