Celozrnný klíčený chleba


Tato starověká technologie přípravy chleba využívá mocné síly přírody. Enzymatické procesy probíhající v klíčícím zrnu (hydrolýza) dávají tomuto chlebu úžasnou kombinaci léčivých a výživových vlastností.

Je vhodný pro lidi, kteří mají různé zdravotní komplikace:  poruchy trávení, syndrom dráždivého tračníku, hypoglykemii, výkyvy nálady atd. A ještě jednu velmi důležitou vlastnost  „Celozrnný klíčený chléb"  má -  je  přirozeně bezlepkový
Tento voňavý a chutný celozrnný chléb je vhodný pro
bezlepkovou dietu.

Při klíčení dochází k velmi účinné hydrolýze bílkovin, při které je  rozštěpen na  jednotlivé   aminokyseliny i   lepek.  Aminokyseliny takto  vzniklé  jsou  použity  pro  výživu organizmu bez  dalších destruktivních vlivů na  zažívání a zdraví.  Zdá  se to neuvěřitelně  prosté.  Opravdu, klíčením  se  z obyčejného chleba stává pravý boží dar.  

Příprava celozrnného klíčeného chleba je velmi jednoduchá a zvládne ji každý v domácích podmínkách (recept zde). 
 

Živé zrno se namočí, propláchne a nechá vyklíčit. Následuje mokré mletí, při kterém zůstávají zachovány všechny proteolytické enzymy. Takže proces štěpení lepku pokračuje dál i při kynutí chleba zadělaného kváskem, připraveným také z těsta z klíčeného zrna. Takže v celém procesu přípravy chleba  nedochází ke kontaminaci chleba lepkem.

Doufám, že tato informace bude k užitku všem nemocným i zdravým, kteří si chtějí pochutnat na kvalitním voňavém chlebu.

Napsáno 24. 4. 2015



ZPĚT na hlavní stránku